Мароканска салата

19:21


Продукти за 4 големи порции:
1 кг сварен нахут
1 средно голяма глава червен лук
2 скилидки чесън
1  лимон, настъргана кора и сок
1/2 ч.ч. сушени череши
пресен кориандър и мента на вкус
2 с.л. горчица
сол и черен пипер
1 с.л. смлян кимион
1 с.л. червен пипер
1 с.л. канела
1/2 ч.ч. зехтин
4 ч.ч. листа рукола
1/2 ч.ч. шам-фъстък

За дресинга:
250 г пълномаслено кисело мляко
2 с.л. течен мед
2 с.л. зехтин
1  лимон, сок
сол
пресен кориандър и мента за поръсване

Приготвяне:
Прецедете нахута и го сложете в голям съд.
Нарежете лука на много тънки полумесеци. Добавете нарязания на тънки филийки чесън. Настържете фино кората на лимона, сока запазете. Добавете сушените череши и разбъркайте добре.
Нарежете на ситно кориандъра и ментата и ги добавете. Добавете смлените сухи подправки. Полейте сгорчицата и зехтина и разбъркайте добре. Покрийте съда и оставете салатата в хладилника за 1 час.
За соса смесете киселото мляко с меда, зехтина и лимоновия сок. Овкусете със сол и добавете ситно нарязани кориандър и мента. Разбъркайте.
Извадете салатата от хладилника, добавете нарязаните ядки шам-фъстък и разбъркайте. В голяма купа направете легло от листа рукола. Върху тях сипете салатата. Поднесете с млечен сос.


Източник: http://www.24kitchen.bg

You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Subscribe